Het afgelopen jaar heeft de redactie van de Stichting Historische Projecten zich bezig gehouden met het transcriberen (het overschrijven in modern schrift) van een ruim twee eeuwen oud manuscript, geschreven door onze vroegere stadssecretaris Jacobus van Riemsdijk (1755-1797).
 
Van Riemsdijk heeft aan ‘t einde van de achttiende eeuw gezwoegd om de geschreven bronnen van de stad Hardenberg bijeen te verzamelen. Daarvoor ging hij op zoek in de beschikbare archieven. Met zijn onderzoeksresultaten wilde de stad Hardenberg aantonen dat het vanouds verschillende rechten had. Die waren alsmaar verder bekort en het stadsbestuur wilde dat die oude rechten weer erkend werden.
 
Stadssecretaris Van Riemsdijk is daarmee de oudst bekende geschiedschrijver van Hardenberg. Zo jong als hij was, werkte hij bijna dag en nacht om naast zijn ‘gewone’ taken de geschiedenis van de stad op papier te zetten. Het ruim 200 pagina’s tellende manuscript was klaar voor druk, maar... toen overleed Van Riemsdijk, slechts 41 jaar jong.
 
Zodoende werd zijn werk nooit gedrukt en bleef het als handgeschreven document ruim twee eeuwen ‘in de kast liggen’. Onze stichting is van mening dat we Van Riemsdijks werk daarom nu alsnog moeten bezorgen. Samenstellers en bezorgers Dinah Hesselink-Zweers en Erwin Wolbink hebben het werk van Jacobus volledig in modern schrift overgeschreven. Al zijn argumenten onderbouwde hij aan de hand van bronnenmateriaal. Ook die zijn in de publicatie vermeld. Ook hebben de bezorgers het werk van Van Riemsdijk verlevendigd door op de linker pagina’s aanvullende informatie te vermelden of fraaie illustraties te plaatsen. Daarmee is het ruim twee eeuwen oude materiaal over de geschiedenis van Hardenberg een ware ‘must-have’ geworden.
 
Echter, omdat het ook in de ‘taal’ van het eind van de 19de eeuw geschreven is, zal het boek niet lezen als een vlotte roman. De oplage zal daarom zeer beperkt blijven. Het boek wordt niet gedrukt, maar in full-colour geprint op klassiek papier. Om het boek de statuur te geven van twee eeuwen geleden, hebben we ervoor gekozen het luxe te laten inbinden. De handmatig genaaid gebonden boeken worden voorzien van een half linnen band met platten van marmer papier, met de titel op de rug. De oplage: slechts 50 stuks.
 
Voordat we echter opdracht kunnen geven om deze unieke boeken te laten vervaardigen, willen we graag van u weten of u interesse heeft in een exemplaar van de oudst bekende ‘geschiedenis van Hardenberg’. Van Riemsdijk gaf zijn werk de titel:
 
“Beschrijving der oudheid, oorsprong, gestichten en verdere merkwaardigheden, alsmede der rechten, voorrechten, vrijheden enz. van de Stad Hardenbergh”.
Tekening door Van Riemsdijk op het titelblad van zijn manuscript.
 
Het boek is daarom alleen bij voorintekening, rechtstreeks bij ons te bestellen. Het zal, gezien de beperkte oplage, de kleurenprint en de luxe bindwijze € 42,50 gaan kosten. Elk van de 50 exemplaren zal uniek genummerd worden. De geplande verschijndatum is 8 augustus, de dag waarop Jacobus van Riemsdijk precies 220 jaar geleden overleed.
 
Bestellingen/inschrijvingen kunnen alleen per e-mail worden doorgegeven: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (vermeld daarbij uw naam, adres en telefoonnummer).